Taal

Dit is FotoVriend - Deel 1: "Twee voor de prijs van één"


 

In een blogreeks laten wij zien wat ons concept zo uniek maakt. De belangrijste aspecten van onze manier van fotograferen worden daarin behandeld. In deel 1: "Zeg maar nee, dan krijg je er twee!" legggen wij uit waarom FotoVriend altijd met twee fotografen een bruiloft fotografeert.

De meeste bruiloften worden vastgelegd door 1 fotograaf, met 1 camera en zoomlens. Sommige bruiloften worden van 09.00 tot 02.00 uur 's nachts gefotografeerd en andere bruiloften slechts een enkele dagdeel, het is maar net wat het bruidspaar wil. Sommige fotografen maken geen gebruik van een mobiele (studio)flitsers... FotoVriend houdt echter vast aan het concept dat wij elke bruiloft altijd fotograferen met twee fotografen!

Oordeel zelf of je al deze unieke momenten zou willen missen wanneer het jouw eigen bruiloft zou zijn!

Waarom? Omdat een bruiloft eenmaal zo goed mogelijk dient te worden vastgelegd! En dat lukt nu eenmaal veel beter met een paar extra ogen, handen en camera's. Op de volgende pagina's lees je aan de hand van voorbeelden uit de praktijk onze 3 belangrijkste redenen - oordeel zelf of je deze unieke momenten had willen missen als het jouw eigen bruiloft zou zijn!

Twee zien meer dan één

Het is een cliché, maar dat maakt het niet onwaar. Op een bruiloft gebeurt veel, heel veel. Je zou bijna willen zeggen dat je ogen voor en achter moet hebben om alles te kunnen zien en je op twee plaatsen tegelijk zou moeten zijn (oké, genoeg clichés in één zin). Laten we het doen aan de hand van een voorbeeld: De bruid en bruidegom komen aan op de feestlocatie en worden ontvangen door familie. Het personeel zet de bruidstaart nog even perfect(er) neer. Daarnaast zijn de bruidskindjes even afgeleid en aan het spelen in het gras...

 

 

Waar één fotograaf zou moeten kiezen voor hetgeen het 'belangrijkst' is kunnen wij de aandacht verdelen. Natuurlijk: de ontvangst van het bruidspaar uit dit voorbeeld is natuurlijk een absolute must om te fotograferen, maar de voorbereidingen van het personeel, of de spelende bruidskinderen zijn minstens net zo belangrijk voor de sfeer van de dag en het complete plaatje. 

Een fotograaf kan wel zeggen dat hij 'alle details' gaat vastleggen, maar voor één enkele fotograaf is dat helaas niet mogelijk. Niet overtuigd? Nog een voorbeeld: De bruidegom komt vanuit zijn ouderlijk huis aan bij het huis van de bruid om haar 'op te halen'. Hier ging natuurlijk iets aan vooraf: zowel de bruid als de buidegom waren al uren op om zichzelf klaar (en mooi) te maken voor hun grote dag. Met twee fotografen kunnen wij de voorbereidingen van de bruid én de bruidegom vastleggen - in plaats van wat je veelal ziet: alleen de voorbereidingen van de bruid bij háár thuis.

 

 

Bekijk de foto's op deze pagina: zou je daarvan de helft willen missen?

Een relaxte sfeer tijdens shoots

Bij een bruiloft hoort een bruidsshoot met het bruidspaar. Maar niet iedereen voelt zich als een vis in het water tijdens een fotoshoot als zij zelf het middelpunt zijn. Daarnaast wil je stralend en opperbest op je bruidsfoto's komen - nog meer spanning!

Tijdens shoots met FotoVriend kunnen wij de aandacht verdelen. Een fotograaf neemt het technische gedeelte voor zijn rekening: het neerzetten van de flitsers, het instellen van het licht, terwijl de andere fotograaf samen met het bruidspaar zorgt dat zij mooi op de foto komen. Zo krijgt het bruidspaar alle aandacht van een fotograaf en voelt zich prettig en op hun gemak. Geen stress, geen gedoe tussendoor met apparatuur en geen overbodig veel herhalende foto's omdat een detail vergeten was. Voor iedereen wel zo prettig.

 

De fotograaf zet het bruidspaar klaar.

 

Verhuizen we naar een volgende locatie? Dan verplaatsen wij onze studio snel naar de nieuwe locatie. Onze uitrusting met flitsers en accessoires is uitgebreid. Niet omdat we dat leuk vinden, maar om het beste resultaat te krijgen (maar daarover in een ander deel van deze blogreeks). Met twee fotografen is dat voor elke nieuwe situatie zo gepiept!

Geen stress, geen gedoe tussendoor met apparatuur en geen overbodig veel herhalende foto's omdat een detail vergeten was!

En laten wij de groepsfoto's met bijvoorbeeld de ouders van het bruidspaar, of zelfs de hele familie, niet vergeten! Ook deze foto's moeten goed worden belicht (ingeflitst), maar hierbij moet ook de grote groep op een juiste manier worden neergezet. Hier blijkt dat dit met twee fotografen sneller gaat en tot betere resultaten leidt. Waar de ene fotograaf weer het technische gedeelte voor zijn rekening neemt, kan de ander de groep arrangeren. Snel en efficiënt!

Er is geen 'beste' plek voor het vastleggen van een moment

Een bruiloft kent vele momenten die allemaal belangrijk zijn, die allemaal zo goed en mooi mogelijk op de foto moeten. In de afgelopen jaren en na vele bruiloften heb ik mijzelf vaak de vraag gesteld of er voor bepaalde situaties een 'beste' positie bestaat om een foto te nemen. En ik kan niet anders dan stellen dat dat niet zo is. Om meerdere redenen:

De blik van een trotse moeder die een traantje wegpinkt tijdens het ja-woord van haar zoon is toch onbetaalbaar?

Stel je voor: tijdens de trouwceremonie zijn er een veel belangrijke momenten, zoals de 'eerste' kus, het omdoen van de ringen, en misschien wel de belangrijkste: het ja-woord. Maar wat zou hier de beste manier van vastleggen zijn? Het liefst willen we de emotie van zowel de bruid als het bruidspaar vastleggen - een goede positionering vooraf kan dit misschien nog net oplossen.

 

 

Bovengenoemde momenten zijn niet alleen voor het bruidspaar speciaal. Ook voor familie en naasten is dit een enorm bijzonder en emotioneel moment. Maar als ik dit ook wil vastleggen wordt dat lastiger. Trouwzaaltjes zijn vaak niet de grootste zalen en rondlopen tijdens een ceremonie is niet wenselijk. Zo loopt of rent er bij ons niet één fotograaf heen en weer, maar staan twee fotografen op een onopvallende en tactische plek. Bovendien kunnen twee fotografen meerdere - vaak compleet verschillende - emoties vastleggen: zowel van het bruidspaar en van hun naasten. Of zou je de trotse blik van je moeder die nét een traantje wegpinkt willen missen? Die blik is onbetaalbaar....toch?

Nog steeds niet overtuigd? Een ander voorbeeld: tijdens het feest 's avonds wordt door het bruidspaar de dans geopend. Opa en oma genieten vanaf de zijkant op een rustig plekje van de taferelen die zich voor hen afspelen. Het zou toch mooi zijn te laten zien wat opa en oma op dat moment zien? Daarom zijn twee fotografen onontbeerlijk om een compleet beeld te geven!

Tot slot

Ik zou natuurlijk nog even door kunnen gaan met het geven van voorbeelden en situaties. Maar op voorgaande pagina's is, denk ik, goed te zien wat ons concept uniek maakt. Door twee fotografen in te zetten missen wij geen belangrijke details die anders onmogelijk –kunnen– worden gefotografeerd, en zorgen wij ook een prettige en ontspannen sfeer. 

Bekijk nog eens de foto's uit deze blog (en ook onze andere voorbeelden in het portfolio) en bedenk jezelf steeds: "Stel dit was mijn bruiloft, zou ik dan steeds één van beide foto's willen missen?" Niet? Dan zijn we het daar tenminste over eens...

OVER DE AUTEUR

Ramon is gepassioneerd fotograaf. Met zijn ervaring als docent weet hij ook zijn kennis en ervaring te gebruiken om anderen betere fotografen te maken!

MEER VAN DEZE AUTEUR

Scroll to Top