Taal

5 Tips om perfect op de foto te staan


Voor veel mensen is dit heel herkenbaar: Er worden foto's gemaakt, maar prettig voel je je er niet bij. Al dat ongemakkelijke gedoe voor een camera, én je staat er notabene nooit mooi op, vind je zelf. Wij snappen dat gevoel wel. Maar het is niet nodig, iedereen is mooi zoals hij is. Je wilt toch als jezelf op de foto? Maar om je prettiger te voelen voor de camera geven we hier een aantal tips, zodat je er altijd goed opstaat. En blangrijker, het ook prettiger wordt!

1. Armen en handen

Handen zijn lastig, armen ook. Wat moet je ermee op de foto? Laten hangen, in je broekzak? Alleen de onduidelijkheid over de juiste houding zorgt er al voor dat élke houding ongemakkelijk voelt. En we moeten toegeven, het zijn ook maar onhandige dingen, die armen. 

Onze tip is kort, maar hopelijk duidelijk. Houd je armen bezig! Altijd. Of het nu een hand op je heup of in je broekzak is, een hand op een leuning gesteund of een hand waarmee je je haar aanraakt, maak gebruik van die armen. Hierdoor lijken de foto's dynamischer, energieker en minder saai. Ook zorgt het ervoor dat je niet als een saaie slungel op de foto staat, maar lekker losjes. 

Tip: wil je graag je slanke figuur benadrukken, zorg dan dat je armen los zijn van je lichaam. Zodoende loopt je lichaam niet over in je armen, waardoor het een massief geheel lijkt. 

2. Lachen

Een natuurlijke lach is moeilijk te forceren, zeker tijdens een spannende activiteit als een fotoshoot. Maar als we weten wat de succesfactoren van een natuurlijke lach is, kunnen we dit proberen te benadrukken. Op die manier wordt je geforceerde lach een stuk natuurlijker.

lachen doe je met je hele gezicht. Van ogen tot en met mond. Veel mensen vergeten hierbij de belangrijke rol van de ogen, waardoor je lach nep lijkt. Als je echt lacht doen je ogen altijd mee, ze worden iets kleiner, en je krijgt rimpeltjes naast je ogen (ja, ook als je 21 bent). 

Ontspanning in je gezicht is een ander kenmerk van een natuurlijke stralende lach. Hoe krijg je die spanning er precies uit? Druk je tong tegen de achterkant van je boventanden. Hierdoor onttrek je spanning aan je wangen. Als je je lach te lang vasthoudt voel je ook een zekere spanning opkomen. Verbreek die door bijvoorbeeld even je hoofd te schudden, je ogen te sluiten en je lach vervolgens opnieuw in te zetten. In de praktijk komt het voor dat modellen vlak voor een foto "Héy!" te roepen om een spontane lach te krijgen.

 

Lach met je ogen, ontspan je wangen.

 

3.  Kijken

Lachen is één, maar waar moet je nou precies je blik op laten rusten. Recht in de camera? Naar je bruid of bruidegom? Naar een object ergens naast de camera? Alledrie kan prima. Recht in de camera maakt je wellicht wat zelfbewuster omdat de camera op die manier bij je ziel inkijkt. Daarom is het een prima idee om te varieren: kijk af en toe (verliefd) naar je geliefde, en kijk op een ander moment dromerig langs de camera naar een object ver weg. 

Wegkijken en terugkijken is ook een optie. Je kijtk eerst langs de camera en richt vervolgens je blik in de camera. Het moment waarop je blik nog niet gefocust is op de camera levert vaak een erg mooie en natuurlijke blik op!

4. Wees actief

Stilstaan voor een foto is lastig. Maak het jezelf makkelijk door 'iets omhanden' te hebben. En hierbij kun je creatief zijn: samen op een bankje zitten, haal een verdwaald (verzonnen) pluisje van je partners schouder, stoei met elkaar of loop simpelweg van de camera weg en weer terug. Genoeg mogelijkheden waardoor je wat minder bewust wordt van de camera en natuurlijker overkomt.

Voor groepen geldt hetzelfde. 'Saaie' groepsfoto's waar iedereen maar staat zijn natuurlijk een stuk minder spontaan dan bijvoorbeeld een foto waar de bruid of bruidegom de lucht in wordt gegooid.

 

 

5. Kijk van anderen, maar blijf jezelf

Tijdens een fotoshoot coachen wij jullie natuurlijk, bepalen we samen mooie poses en letten we op details die je zelf zo snel niet ziet. Maar zelf kun je hierin ook een grote rol in spelen. Zoek op internet naar poses en foto's die je mooi vindt. Op die manier kun je leren van de poses die men op die foto's aanneemt en heb je een handvat voor de fotoshoot! Wij merken dat modellen, of het nu om een bruidspaar of een modellenshoot gaat, dit voor model als fotograaf erg prettig is. Dus ga het web op en kijk naar wat je mooi vindt, maar blijf jezelf!


Heb je deel 1 gemist? Daarin vertellen we waarom wij altijd met 2 fotografen werken tijdens bruiloften. Lees die blog hier! Wil je meer van ons weten? Kijk dan op onze website en volg ons op facebook en blijf op de hoogte van aanbiedingen en ander nieuws!

OVER DE AUTEUR

Ramon is gepassioneerd fotograaf. Met zijn ervaring als docent weet hij ook zijn kennis en ervaring te gebruiken om anderen betere fotografen te maken!

MEER VAN DEZE AUTEUR

Scroll to Top