Taal

Dagboek: een dag als sportfotograaf


SportFotoVriend is een onderdeel van FotoVriend waarbij wij teams bij sportclubs fotograferen. Wij bieden sporters (van jong tot oud) een leuke herinnering aan in de vorm van ons Sportalbum en de club een mooie reeks team- en spelersfoto's voor bijvoorbeeld in de kantine of op hun website. Hierbij zorgen we voor alles: van planning, tot het afleveren en het verwerken van de sportalbums. We doneren zelfs een deel van de opbrengst aan de club! Meer weten: kijk dan hier


Vandaag staat KVV Losser op de planning, een leuke club in het oosten van het land waar wij al jaren de teamfotografie organiseren en uitvoeren. In deze blog loop je met mij mee en gaan we samen naar KVV Losser en vertel ik je wat er op een dag allemaal voorbij komt.

 7.35: Ik pak mijn tas en controleer nog even of ik alles heb. Alles zit erin, dus ik kan vertrekken! Het is nog fris, maar het belooft een mooie nazomerse dag te worden... Als ik het weerbericht tenminste goed heb gecheckt.

 7.45: Aangekomen loop ik eerst naar de kantine om te melden dat ik er ben. Van het kantine-personeel krijg ik een kopje koffie aangeboden, altijd lekker op de vroege ochtend. Ik moet wel doordrinken want het eerste team staat om 7.55 uur gepland. 

Ik kreeg een kopje koffie van het kantinepersoneel, altijd lekker zo op de vroege ochtend!

 7.55: F- en E-teams beginnen altijd erg vroeg, meestal rond half 9. Om hun voorbereiding en warming-up niet te verstoren proberen we die teams vroeg op de foto te zetten. Vandaag beginnen we met de E5, iedereen is wakker en in wedstrijdtenue op tijd aanwezig. Helemaal top. We gaan naar het hoofdveld, want we willen een mooie achtergrond voor de foto's. Eerst maken we een teamfoto, één voor één zet ik de jonge spelers op hun plaats: allemaal dezelfde knie in het gras, en voor de staande spelers de handen op de rug. Het shirt zit netjes in de broek! De foto's zijn daarna zo gepiept. Nu nog even de individuele spelerfoto's. Daarover later meer.

8:05: Het tweede team van de dag komt meteen na het eerste team, als ik daarmee klaar ben hebben de spelers nog zo'n 20 minuten om warm te worden voor hun wedstrijd. Tijd genoeg, want de eerste wedstrijdronde is om 8.30 uur, de tweede is pas om 9.30 uur. Dus ik heb even pauze en kan mijn administratie bijhouden. Hoe heet de leider, wat zijn zijn gegevens en welk team fotografeer ik rond 9 uur zijn onderwerpen die aan bod komen. 

Als ik het team update via mijn telefoon kan de coördinator van de club deze wijzigingen meteen zien via zijn account.

Als een club "SportFotoVriend" wordt, fotograferen wij in samenwerking met de gehele club. Hierbij helpt een coördinator (meestal een vrijwilliger van de club) ons hierbij. Als ik via mijn telefoon of tablet meteen na het fotograferen de teaminformatie heb ingevuld kan de coördinator via zijn of haar account meteen deze informatie zien. Zo blijft de club ook up-to-date over de gang van zaken!

10:15: Na een aantal teams is het nu even rustig. De meeste teams voetballen tussen half 9 en 10 uur. Best logisch, want de F-jes en E-tjes (tegenwoordig JO9 en JO11) spelen natuurlijk maar op een half veld en daardoor kunnen er twee keer zoveel teams tegelijk. Ik heb nu even tijd om te pauzeren en bij een wedstrijd te gaan kijken. Meteen word ik aangesproken door een leider, of ze vandaag een half uurtje eerder kunnen dan gepland. Natuulijk kan dat! En zeker nu het rustig is is dat geen probleem. Al mis ik nét het einde van de spannende wedstrijd die ik aan het kijken was...

12:45: Het zit er al bijna op, nog enkele wedstrijden. Het zonnetje is lekker warm en ik krijg zin om zelf mee te voetballen, maar daarvoor ben ik nét te oud. Daarnaast speelt de C1 van Losser ook zonder mij al erg goed, ik ben onder de indruk. Vooral de voorstopper (nummer 3) heeft alles. Overzicht, rust, loopvermogen, en laat hij nou (al is de wedstrijd straks pas afgelopen) ook nog eens de enige en winnende goal gemaakt hebben. Een strak en zuiver schot in de linker bovenhoek! Oké, back to bussiness: op naar mijn laatste team.

Een achtergrond zonder reclameborden en de kantine, is wel zo mooi!

13:45: Dit keer niet op het hoofdveld, maar op het trainingsveld achterin. Prima locatie met heel in de verte een goal, struiken en bomen. Een stuk mooier dan allemaal reclameborden en hekwerken. Nietwaar?! Het laatste team is JO17-3 die al wat ouder zijn en net voor hun wedstrijd nog even op de foto willen. We doen het dus snel, maar wel goed. Het scheelt dat we dit elk jaar doen, dus ze weten wat er van ze wordt verwacht. Teamfoto klaar, en snel door naar de portretten. Binnen 5 minuten was het klaar en konden ze aan de aftrap verschijnen. Een record!

Zo, deze dag zit er al weer op. Ik kijk nog even een stukje van een wedstrijd en pak daarna mijn spullen om naar huis te gaan. Een fijn weekend!


SportFotoVriend worden?!

Is jouw club nog geen SportFotoVriend, of ben je benieuwd wat we voor jullie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, of kijk op onze special pagina voor clubs wat het precies inhoudt!

OVER DE AUTEUR

Ramon is gepassioneerd fotograaf. Met zijn ervaring als docent weet hij ook zijn kennis en ervaring te gebruiken om anderen betere fotografen te maken!

MEER VAN DEZE AUTEUR

Scroll to Top